Ne demek?
Wiki Article
Dairesel Yangın Merdiveni; Ekseri kullanma düzından fayda yapmak amacı ile meydana getirilen, en fazla 100 insan kapasiteli ve mabeyin kattan çıkışı sağlayan yangın merdiveni tipidir. Katta özlük skorsına rabıtlı olarak merdiven vâsiliği ayarlanmalıdır.
Yangın kapıları özelliklerinden en önemlisi yayımcı ki alevlere karşı mukavemetli olmasıdır. Makul bir ısıya denli dayanıklı olan yangın kapılarının insanoğluın hariçya çıkmasını esenlayana derece dayanması çok önemlidir.
Yangın kapıları periyodik olarak yoklama edilmeli ve bakımları manzum olarak binalmalıdır. Bapnın onat çdüzenışmasını yağdırmak yürekin menteşeler, kilitler ve sızdırmazlık contaları üzere dahişenlerin durumu muayene edilmeli ve gerekirse hizmet örgülmalıdır.
Yangın baplarının birincil görevi insanoğluı yangın takkadak zemine esenlıklı şekilde iblağ etmek evetğu karınin, olanaklı olan en kesik sürede tüm insanların binadan ayrılabilmesini tedariklemek üzere önlem hileınmaktadır.
Antrparantez, acil çıkış bapsı olarak da adlandırılan bu baplar, yaraşıklı şekilde konumlandırıldığında hızlı tahliyeleri destekler.
Görevli servis merdivenlerinin genişliği en azca 65 cm olmalıdır. Mürtefi katlı binalarda yangın merdiveni rahatliği en az 90 cm, kaçış yolu koskocamanliği ise 180 cm'den az olmamalıdır. Huzurevleri, konutlar, hastaneler ve bütün binalarındaki yangın merdivenlerinin kapı rahatliği 120 cm'den az olmamalıdır.
Çift kanatlı yangın bapları: Bu tip yangın bapları, dü kapı kanadından oluşur ve elan geniş alanlarda kullanılır. Yangına karşı koca direnç gösterirler ve yangının Yangın Kapısı sair alanlara yayılmasını önlemek ciğerin tasarlanmıştır.
Hiç endişe namevcut ki yangın felaketi, sene zarfında birey yitirilmesine illet olan en majör etmenler arasındadır. Yangın felaketi oldukça kesik bir müddet içerisinde geniş alana yayılması ve hem kişi hem bile dünyalık yitirilmesine neden olması ile bilinmektedir. Özellikle bile faziletli kuruluşda olan binalarda herhangi bir yangın çıktığında sevimli ve finans kaybı geriış göstermektedir. Esasen yangın merdivenleri de tam olarak buradan hareketle yapım edilmiştir.
yangın kapısı 120 dakikaya kadar alevleri engeller. Aynı zamanda yaman sızdırmama özelliği insanoğluın dumandan zehirlenmemesini esenlar ve sağlamlıklı bir şekilde hadise yerini terk etmelerini kolaylaştırır.
Yangın Yangın Merdiveni Kapısı baplarında kapıyı açan ve aynı zamanda insanların tutabileceği tutacakların yahut kolların yangından etkilenmeyecek şekilde birinci sınıf olması, uz malzemelerden bünyelması gerekir. Süsleyici yangın bapları son yıllarda çok tercih edilen kapılar olsa da en tendürüst bapların binanın strüktürsına reva çelik kabilinden malzemelerden üretilen kapılar evetğu gerçeği değçalışmamemiştir.
Yangın kapıları tasarruf düzına gereğince, rengine göre ya da modeline bakarak çeşitli sınıflandırmalara basıcı tutulurlar. Çok pıtrak kullanılan biçim sınıflandırması süflidaki gibidir
Yangın kapısı kilitleri yangın merdivenine ulaşmayı engellemez. Yangın başlangıçlayınca ortaya çıkan yamanın ve mualla ısının dünyaarı çıkmasını önlemek yürekin bapnın sapa sağlıklı kapanması gerekir. Bunu da sağlayan yangın kapısı kilididir.
Binalarda belli standartlarda nokta alması gereken yangın kapıları aynı zamanda imalat ve montajda uyulması gereken kuralları içermektedir. Bu standardın TS EN 1634-1 temellığı altında toplandığını ve tüm firmaların bu ortak standarda uyması gerektiği görülmektedir.
Yangın ve müstacel hâl anlarında çıkış kolu olarak kullanılan Yangın Bapsı aksesuarı Yangın Kapısı Kolu olarak adlandırılır. Panik Pas olarak da söylem edilen bu dal bazı modellerde uygun kapı koluna benzer.